Tom Tits Experiment

Tom Tits ExperimentI Södertälje, som ligger 45 minuters resa från Södermalm hittar vi Tom Tits Experiment. Detta vetenskapsmuseum ligger i en fabriksbyggnad från sekelskiftet, som förr i tiden tillverkade Alfa-Laval centrifuger. I dag är det en plats för hela familjen. Tanken är att man ska få testa på en mängd olika naturvetenskapliga saker. Här är det fullt tillåtet att röra och pilla på allt och behöver du hotell inför ditt besök så kan du kolla in hotellsodertalje.com!

Tom Tits har hela fyra våningar där ni kan upptäcka en mängd olika experiment. Dessa är till för att lära sig mer om allt som har med teknik, matematik, fysik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Alla experiment får man testa på egen hand och man behöver inte ha några som helst förkunskaper. Tom Tits är ett populärt upplevelsecentrum som varje år lockar mängder av besökare från så väl Sverige som från andra länder. Barnsemester.se har två gånger gett Tom Tits första pris för ”barnsemester inom kategorin Science Center”.

De flesta som besöker Tom Tits är barnfamiljer, och både barn och vuxna gillar att testa och leka bland alla experiment. Även skolgrupper åker gärna hit på skolresa!

Från början var Tom Tits på 480 kvadratmeter. Idag är det på hela 15 000 kvm! Här finns fyra våningar med experiment, konferenslokaler, restaurang, café, utomhuspark, lärarfortbildningar för pedagoger och dessutom en förskola!

Tom Tit var en pseudonym för en fransman som fanns med i den franska tidskriften L´Illustration. I denna tidskrift visade han experiment och uppmanade läsarna att pröva på olika roliga saker kopplat till vetenskap.

Alla fyra våningar består av en mängd olika saker att se, göra, testa. På plan 1 finns det experiment med färger, såpbubblor, kulbana och ”hiss med block” där man kan lyfta sig själv med egen muskelkraft, samt en massa mer. På plan 2 kan ni gå igenom en spegellabyrint, eller måla med hjälp av din kropp, en videokamera och en stor reflex! Givetvis finns det även en mängd andra grejer att testa på detta plan! Plan 3 innehåller bland annat tester med vatten och illusioner. Plan 4 har experiment där du kan testa dina sinnen samt testa en 14 meter lång rutschkana som är utformad som ett rör i spiral. Denna går igenom alla fyra plan!

Det finns även en utomhuspark, där du åka olika åkturer på en industrirobot med en soffa. I denna park finns även ”Självfallet” där man faller fritt från 15 meters höjd. Denna parken håller öppet under sommaren.

Du kan testa experimenten i vilken ordning du vill. På entréplanet, som ligger på plan 1 finns en stor tavla som visar vad som finns på varje våningsplan. Du kan även besöka Tom Tits hemsida!